Craniosacraal therapie
in Bergen NH

Het craniosacrale systeem en het bindweefsel

Het craniosacrale systeem is een belangrijk fysiologisch systeem in ons lichaam, dat het craniale deel (de schedel) en het sacrale deel (het heiligbeen) met elkaar verbindt. 

Belangrijke onderdelen zijn: 

  1. Schedel: De botten van de schedel die de hersenen beschermen.
  2. De hersenen.
  3. Ruggenmerg: Het zenuwweefsel dat zich uitstrekt van de hersenen naar beneden door de wervelkolom.
  4. De hersenvliezen: De membranen die het hersenweefsel en het ruggenmerg omgeven, zoals de dura mater, het spinnenwebvlies en de pia mater.
  5. Het craniosacrale vocht: De vloeistof die het ruggenmerg en de hersenen omringt, beschermt en voedt. Dit vocht stroomt in een ritmische beweging tussen de hersenvliezen en is vergelijkbaar met de golfbeweging van eb en vloed in de zee.

Het cranio-sacrale systeem volgt dus een eigen, subtiel ritme. Dit ritme kan door therapeuten worden gevoeld en beoordeeld. 

Door invloeden van buitenaf, zoals stress, ziekte of ongelukken kunnen er blokkades ontstaan in dit systeem. Met als gevolg dat de algehele gezondheid en het welzijn in het gedrang komt.


Bindweefselsysteem (tekst van Cranio Nederland)
Bindweefsel (fascia) zit door ons hele lichaam heen. Het zorgt voor onderlinge verbinding, ondersteuning en bescherming van ons bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten), zenuw- en bloedvatstelsel, het orgaansysteem en het craniosacraal systeem. Essentieel voor ons functioneren is dat het bindweefsel kan meebewegen in al onze bewegingen, zelfs met ademen. Waar bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen ontstaan vroeg of laat problemen.
Een gezond lichaam zal zelf proberen het evenwicht te herstellen. Lukt dit niet dan kunnen bindweefseltechnieken uitkomst bieden. De therapeut kan met zachte handgrepen het verlies van een normale, gezonde beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de verschillende structuren optimaliseren en zo het lichaam helpen de natuurlijke balans te herstellen.


Wanneer je lichaam uit balans raakt
Normaal gesproken is je lichaam een bijzonder goed geoliede machine die zorgt dat alle onderdelen goed functioneren. Maar door het te drukke bestaan in de moderne 24 uurs maatschappij raakt ons lijf soms van slag. Niet alleen stress, maar ook heftige gebeurtenissen in ons leven kunnen ervoor zorgen dat er blokkades ontstaan. Pijn, boosheid, angst en fysiek letsel worden in het lichaam opgeslagen. Dat kan uiteindelijk leiden tot een verstoring van de doorstroming in ons lichaam. Ons systeem raakt uit evenwicht, verkrampt en verliest zijn vitaliteit. Geestelijk en fysiek raken we overbelast en ons biologische ritme raakt verstoord. Het gevolg is dat we een breed scala aan klachten kunnen ontwikkelen. Sommige klachten lijken onschuldig en andere klachten zijn erger en ontwikkelen zich tot ziektes of psychische problemen. Veel van deze ongemakken nemen we op de koop toe en daar leren we mee leven. Eigenlijk wil ons lijf door deze klachten aan ons laten merken dat er iets aan de hand is. Tegenwoordig maken we nog maar weinig contact met ons lichaam en merken we fysiek signalen vaak niet op. We lopen er veel te lang mee door. Of we worstelen al jaren met klachten, maar krijgen het maar niet voor elkaar om er van af te komen.